Reklama
 
Blog | Antonín Miléř

Nikdo z vás nebude jako Reagan, pánové!

Jsem hodně zvědavý na nové Coeny a jejich "Opravdovou kuráž". Zastydlý romantik ve mně touží po westernu, ale jsem v Čechách a tak jsem si "musel" místo Clint začít říkat Slint Eastwood. Tedy krom obvyklého Kranad Lesnár a snad mi tuto krátkou popularizaci témat zeleno-dřevěných odpustíte. Opravdovou kuráží je podle médií i jmenování pana Stráského "krizovým manažerem" v Národním parku Šumava, tak uvidíme, jestli pan ministr Chalupa do české bramboračky místo dřevěných pilin přidal alespoň červenou, štiplavou papričku.

O čtyřicátém americkém prezidentovi platí, že měl nejvíce ideologické projevy a nejpragmatičtější praktické kroky. Úkoly, jež před něj dějiny postavily, byly jasné a velké, takže: „Chtěli jsme změnit národ, ale místo toho jsme změnili celý svět.“ Ideologické zázemí současného ministra životního prostředí je dostatečně známé, jeho praktické kroky celkem také. Jen ty úkoly nějak vyrostly:

na Šumavě nejde o nic méně a nic více než vrátit národnímu parku prestiž, a to i ochranářskou. Zakopat zelené zbraně hromadného ničení už avizovali mnozí, ale bude mít k tomu pan Chalupa správný management? Já chápu, že bývalému premiérovi a spolustraníkovi je možné věřit, ale rozhodně to není všechno. Z mediálních výstupů zatím není jasné, zda pan Stráský dokonale odezírá ze rtů tvůrci etiky českého tržního hospodářství, t. č. na Hradě, zda mu uhranuly jeho potměšilá dikce a farizejské chování, nebo snad je obecně zmaten. Nic, ani připravenost podat státní správě stovky žádostí o povolení výjimky, zatím nenasvědčuje opaku. Prestiž národního parku, ať už ODS chce nebo ne, ať už veřejnost zaklíná bojem proti kůrovci, eurobyrokracii či ekoteroristům a jiným veřejným nepřátelům, stojí a padá na kvalitním managementu, v tomto případě tím myslím řízení vývoje ekosystémů. Ale, a teď to přijde, v národním parku musí část řízení převzít příroda, čili nechat prostor jejím procesům, jež jsou tak entropické, až jsou zdravé. To prosím není ze mne, to je z matfyzu. Podrobněji o úkolech tedy:

1) plošný podíl bezzásahového režimu

Reklama

2) precizně vypracovaná zonace

3) Návštěvní řád

4) zákon o Národním parku Šumava

 

To jsou výzvy pro českého Ekoreagana!

fg

 

 

 

hh

hiuiu